Her kan I se den aktuelle stilling i ishockey VM 2024 tabellerne. Verdensmesterskabet starter d. 10. maj og varer til og med d. 26. maj og får deltagelse af 16 hold, som spiller i to ishockey VM grupper af otte hold. Efter alle hold har mødt hinanden i grupperne, går de fire hold, der har fået flest point i hver gruppe videre til slutspillet. Læs mere om slutspillet til ishockey VM her. Besøger du siden på mobilen? Vend mobilen, så ser du hele tabellen bedre.
Tabel ishockey VM 2024 – Gruppe A
Tabel ishockey VM 2024 – Gruppe B
🔎 Ishockey VM 2024 grupper – sådan foregår det i gruppespillet
I verdensmesterskabets første del, som varer fra og med fredag d. 10. maj til tirsdag d. 21. maj, spiller holdene deres vigtige gruppespilskampe. I alt er det i syv kampe, at holdene kæmper om at få så mange point til tabellen som muligt.
Et hold kan højst samle 21 point sammen i løbet af gruppespillet. Hvor mange point man har brug for, for at komme i tabellens øverste halvdel og dermed gå videre til slutspillet afhænger helt og holdent af, hvordan det går for de andre hold i gruppen. Oftest kræver det dog, at man får point i mindst halvdelen af sine gruppespilskampe.
👇 Degradering til division 1-VM
Udover at holdenes placering i grupperne afgør, hvilke hold der går videre til slutspillet, så afgør den også hvilke hold, der får lov til at deltage i VM i det kommende år. De to hold som placerer sig nederst i grupperne må nemlig forlade verdensmesterskabets topdivision og erstattes til næste år af to nye hold.
Hvem de bliver afgøres i verdensmesterskabet for division 1 gruppe A, hvor de to hold som klarer sig bedst til gengæld avancerer til næste års topmesterskab. Ved VM i 2023 i Finland og Letland røg Ungarn og Slovenien ud af den øverste division efter at være endt sidst i deres grupper. Til VM i 2024 vil Polen og Storbritannien tage deres pladser og skal undgå at rykke ned til B-VM igen.
🔢 Hvad sker der, hvis man har lige mange point?
Det er ikke usædvanligt, at flere hold ender på lige mange point efter de syv spillede kampe. For at kunne skelne mellem holdene og komme frem til, hvem der skal placeres over den anden må man se på den kamp, som holdet har spillet mod hinanden.
Det land som fik flest point her kommer over det andet i tabellen. Da en kamp til ishockey VM ikke kan slutte uafgjort, så fordeles pointene i en kamp altid på en måde, hvor et af holdene får flere point end det andet.
Skulle der være tre eller endnu flere hold, som får samme antal point, så lægger man pointene fra de forskellige indbyrdes kampe mellem holdene sammen i en separat tabel, som afgør holdenes placering i forhold til hinanden.
Skulle nogle hold stadig have lige mange point efter dette, ser man videre på målforskellen i de indbyrdes kampe. Derefter går man videre til antallet af scorede mål.
⭐ Gruppespillet ishockey VM 2024
Gruppe A ishockey VM 2024
Gruppe A, som Danmark er med i, vil spille sine kampe til VM 2024 på 02 Arena i Prag. Arenaen blev bygget før Tjekkiet afholdt VM for 20 år siden. Den blev siden taget i brug til kampe ved VM i 2015. Her blev det en arena der tiltrak et stort publikum og virkelig blev værdsat af tilhængerne på pladserne.
På forhånd ser gruppen ud til at have tre relativt klare kandidater til slutspillet: Canada, Tjekkiet og Schweiz – Hvem der snupper den sidste plads i kvartfinalen, og hvem der tager den sidste plads, står hen i det uvisse, men vi håber selvfølgelig det bliver Danmark.
🇦🇹 Østrig
Østrig missede med nød og næppe VM i 2023 med tre point i gruppe A, det samme som Ungarn. Men med straffesejren i den allersidste kamp mod Ungarn kunne Østrig fejre det i Tampere og dermed blive i A-divisionen. Østrig har en ganske spændende fremtid med nogle unge talenter på vej op i verdenshierarkiet.
🇨🇦 Canada
Canada er selvfølgelig en af favoritterne til at gå hele vejen i VM, som det sig hør og bør. Sidste år, i Riga og Tampere, smagte Canada igen guldets sødme, da de sejrede i finalekampen mod Tyskland i Nokia Arena. Canada tog dermed sit 28. VM-guld i historien. De kommer dog altid til VM med helt andre hold og er svære at forudsige på den måde.
🇨🇿 Tjekkiet
Det lykkedes ikke for Tjekkiet i Finland og Riga, og turen sluttede i kvartfinalen for tjekkerne, og der sluttede turen også for landstræner Kari Jalonen. Nu skal Radim Rulik styre Tjekkiet til guldmedaljen foran deres vanvittige fans på hjemmebane. Hjemmebanefordelen i Prag og Ostrava giver helt sikkert Tjekkiet en meget god chance for at vinde VM, i betragtning af at mange NHL-spillere vil slutte sig til holdet.
🇩🇰 Danmark
Danmark har cementeret sig selv som en af de stærkeste og mest konsekvente nationer bag de otte bedste i disse turneringer. Danskerne kæmpede om en kvartfinaleplads i gruppe A i Tampere 2023, men nåede ikke hele vejen på trods af gode præstationer, selvom de tabte til de bedste nationer. Danmark har skiftet landstræner, da den legendariske Heinz Ehlers stoppede, og i stedet er svenskeren Mikael Gath kommet ind. En træner med karakter og vinderånd.
🇫🇮 Finland
Det blev ikke til dobbelt guld på hjemmebane for Finland, da de finske løver under Jukka Jalonens ledelse røg ud i kvartfinalen mod Canada. Og måske er det tid for Jalonen at træde tilbage? Ja, det gør han, men først når hans kontrakt udløber, hvilket vil sige efter VM i 2024. Der bliver en sidste dans med banden på tjekkisk jord, og hvem ved, hvad Jalonen og hans mænd kan finde på til den tid, især uden en gigantisk favorit denne gang.
🇬🇧 Storbritannien
Rykkede op til A-divisionen i denne sæson. Vandt B-VM med ét point foran Polen og kom i finalen igen, hvor de vil få svært ved at holde antallet nede mod de bedste hold, men hvor Storbritannien vil arbejde hårdt for at forblive blandt verdens bedste.
🇳🇴 Norge
Norge gjorde et par gode indsatser ved VM i 2023 og tog seks point i alt, hvilket betød, at de på ingen måde var truet af nedrykningspladserne på trods af, at de sluttede næstsidst i gruppe B i Riga. De besejrede Slovenien og tabte efter straffekastslag til Kasakhstan, men vigtigst af alt havde de en succesfuld straffekastssejr mod Canada, som chokerede hockeyverdenen. Norges ishockeyforbund har dog store økonomiske problemer, og herrelandsholdet skal spille VM, men det bliver med et problemfyldt landsholdsår bag sig.
🇨🇭 Schweiz
En nation, der blander og giver utroligt meget. Schweiz var fuldstændig dominerende i syv gruppespilskampe i Riga, hvor de vandt gruppen med seks sejre og et nederlag i forlænget spilletid, for derefter at ryge direkte ud af slutspillet mod Tyskland i kvartfinalen. Det siger meget om Schweiz som hockeyland og som et landshold med høje toppe og ret dybe dale. Har en evne til at få “hjem” mange NHL-spillere, og hvis man fortsætter i det spor, kan det lige så godt blive et medaljehold i Tjekkiet.
Gruppe B ishockey VM 2024
Holdene i gruppe B starter mesterskabet i Ostrava, hvor de skal spille deres kampe i Ostrava Arena. Ligesom arenaen i Prag blev der spillet kampe her ved verdensmesterskaberne i 2004 og 2015.
Gruppe B ser på papiret ud til at være den svagere af de to grupper og det er svært at sige, hvordan tabellen kan komme til at se ud ved gruppespillets afslutning. Her er en hurtig gennemgang af holdene i gruppe B under ishockey VM 2024.
🇫🇷 Frankrig
Frankrig er sjældent centrum for opmærksomheden på den store internationale ishockeyscene. Men de fortsætter med at være i den øverste division efter at have haft både Østrig og Ungarn bag sig i gruppe A sidste år. De vil sandsynligvis forsøge at holde Polen bag sig ved dette VM, mens point mod andre hold bør betragtes som en bonus.
🇩🇪 Tyskland
Hockey er i hastig vækst i Tyskland, og tyskerne er begyndt at producere flere NHL-talenter end nogensinde før. De er ved at etablere sig som en af de bedste nationer i ishockey, og i dag kan Tyskland på en god dag endda vinde over de bedste hold. Tyskland har ved de seneste mesterskaber vist, at de har det, der skal til for at nå langt i turneringen. I 2019 røg de ud i kvartfinalen, og i 2021 tabte de semifinalen til Finland med 2-1, før USA var for stærke i bronzekampen, og Tyskland sluttede på fjerdepladsen. VM i 2022 endte med et nederlag i kvartfinalen til Tjekkiet. Men så gik Tyskland hele vejen til VM-sølv i 2023 og vandt nationens første medalje efter mange imponerende sejre i slutspillet.
🇰🇿 Kasakhstan
Kasakhstan spiller sit fjerde VM i træk i Tjekkiet i 2024. De kommer sandsynligvis ikke til at snuse til nogen kvartfinaleplads i denne ekstremt hårde gruppe, men har mulighed for at skræmme de store hold og bør helt sikkert holde Polen bag sig og helst også Frankrig. Men dette er et spændende hold, der ændrer sig betydeligt fra sæson til sæson. De er også i en situation, hvor de bedste klubhold tilhører den faldende russiske liga KHL.
🇱🇻 Letland
Ishockeyen fortsætter med at udvikle sig i Letland, men de har stadig et par skridt at gå, før de kan konkurrere med de største nationer. Og fanbasen i Letland er noget helt særligt. Hele ishockeyverdenen fik en smagsprøve på det, da Letland slog Sverige ud i kvartfinalen og derefter hentede nationens første VM-medalje nogensinde, da de tilkæmpede sig bronze ved VM i 2023 (delvist på hjemmebane). Letland har dog en hård gruppe foran sig, og det er ikke en garanti, at de når til en kvartfinale i Tjekkiet, men hvis de kan surfe på VM-bølgen fra 2023, kan det blive en ubehagelig modstander.
🇵🇱 Polen
Spiller deres første senior-VM siden 2002, og man kunne godt have ønsket sig en bedre gruppe i starten. Polen er svære at forudsige på forhånd, men de kom med til VM ved at blive nummer to i sidste års B-VM, en turnering, der havde mere at byde på. Men forvent, at polakkerne vil spille med hjertet for at beholde deres plads i ishockeyens topklasse.
🇸🇰 Slovakiet
Slovakiet er på vej frem, som de fleste har bemærket. En OL-bronzemedalje i 2022 og en kvartfinaleplads ved VM i 2022 er meget gode resultater for Slovakiet, som begynder at høste frugterne af deres talentudvikling i de senere år. Ved VM i 2023 spillede de med et ungt hold, og de fik ikke en chance, da de missede kvartfinalen og sluttede på femtepladsen i gruppe B. Slovakiets resultater er ofte afhængige af de spillere, de har tilgængelige. De har dog ikke en stor bredde pt., selv om de udvikler sig som hold.
🇸🇪 Sverige
Sverige fik et okay gruppespil i Tampere, hvor det ærligt talt aldrig så super godt ud, men hvor Tre Kronor vandt deres kampe. De tabte den sidste kamp mod USA og fik Letland i kvartfinalen i Riga, hvor de fik for stor modstand. Sam Hallams landshold måtte dermed vende snuden hjemad alt for tidligt og det uden at have vist ret meget under turneringen. Hallam og hans hold får en ny chance i Ostrava, hvor der venter en hård gruppe, og hvor tingene skal være på plads med det samme for at nå den bedste modstand i en potentiel kvartfinale.
🇺🇸 USA
USA er hvad det er i VM-sammenhæng. Det er ikke det stærkeste hold, som amerikanerne kan stille på banen. De har ekstremt svært ved at vinde en medalje, hvilket blev gjort endnu mere klart, da de tabte både semifinalen og bronzekampen i Tampere 2023. Holdet var dog rigtig godt i Tampere og havde spillere, der brændte for at spille for nationen. Hvis de får spillet til at klikke, vil de være farlige uanset truppen.
🏒 Sådan dannes grupperne til ishockey VM
Inden VM begynder, placeres holdene i de to grupper. Dette sker ikke ved lodtrækning, men alene ud fra holdenes placering på verdensranglisten, som præsenteres ved afslutningen af den foregående sæson. Pointene på verdensranglisten afgøres ud fra holdenes præstation ved de fire seneste verdensmesterskaber samt det seneste OL.
Den sidst spillede turnering har størst indflydelse på placeringen, og til dette års mesterskab er det resultaterne fra VM i 2023, VM i 2022, VM i 2021, VM i 2019, VM i 2018 og OL i 2022, der afgør holdenes placering.
Danmark placerede sig denne gang på listens 11. plads. Dermed møder Danmark primært modstandere, der har højere placeringer på verdensranglisten end dem selv.
Sådan ser top-25 på verdensranglisten 2023 ud:
- Canada
- Finland
- Rusland**
- USA
- Tyskland
- Sverige
- Schweiz
- Tjekkiet
- Slovakiet
- Letland
- Danmark
- Norge
- Frankrig
- Hviderusland**
- Kasakhstan
- Østrig
- Slovenien*
- Italien
- Ungarn*
- Storbritannien
- Sydkorea*
- Polen
- Rumænien
- Litauen*
- Japan
* Holdene spiller i de lavere World Cup-divisioner og har dermed mulighed for at rykke op i den højeste division, hvis de klarer sig godt.
** Rusland og Hviderusland er midlertidigt diskvalificeret fra IIHF-turneringer.
🏒 Hvordan spilles ishockey VM?
Verdensmesterskabet i ishockey indledes med, at de 16 hold deltager i et gruppespil, hvor holdene er inddelt i to grupper med otte hold i hver. I grupperne møder alle hold hinanden og når disse kampe er afklarede går de fire bedste hold fra hver gruppe videre til slutspillet. Her er det vind eller forsvind i hver kamp på vejen frem til den store VM-finale.
🇩🇰 Hvornår spiller Danmark sine kampe?
I vores ishockey VM kampprogram finder du samtlige kampe, som spilles under mesterskabet. Danmark har mindst syv kampe foran sig i turneringen.
🏆 Hvilke hold går videre til VM-slutspillet?
Når samtlige gruppespilskampe er afgjort, så er det de fire hold, der placerer sig øverst i den respektive gruppe, som går videre til turneringens afsluttende del.
🇩🇰 Danmarks ishockey VM-grupper gennem årene
Formatet for verdensmesterskabets gruppespil er blevet forandret flere gange i løbet af årene. Siden 2012 inddeles holdene i to grupper med otte hold i hver. Tidligere spillede holdene i fire mindre grupper med fire hold i hver, hvorfra de tre bedste hold fra hver gruppe gik videre til en anden gruppespilsomgang. Her spillede holdene på ny om de otte pladser i slutspillet.
Men hvordan er det egentlig gået for det danske landshold i gruppespillet? Her har vi opsummeret de danske løvers gruppespil til ishockey VM i de senere år.
VM 2010 i Tyskland
Danmark var nummer 13 på verdensranglisten og spillede i den indledende gruppespilsrunde i gruppe D mod Tyskland og de notorisk hårde modstandere Finland og USA. Holdet tabte til Tyskland, men vandt overraskende over USA og Finland og gik videre til den anden gruppespilsrunde, hvor holdet spillede i gruppe E. Her mødte man Slovakiet, Rusland og Hviderusland og gik med 6 point videre til slutspillet.
VM 2011 i Slovakiet
Danmark var igen nummer 13 på verdensranglisten og mødte i gruppe D Finland, Tjekkiet og Letland. Danmark tabte mod Finland og Tjekkiet og vandt over Letland og blev dermed nummer tre i gruppen med 2 point, hvilket var nok til at gå videre til gruppespillets anden runde. Her spillede man i gruppe E og tabte mod Rusland og Slovakiet og vandt over Tyskland. Med bare 2 point kom Danmark på en sidsteplads i gruppen.
VM 2012 i Finland og Sverige
I 2012 var det første gang, at holdene blev inddelt i to større grupper med otte hold i hver. Danmark, som igen-igen var nummer 13 på verdensranglisten, kom i gruppe S (hvilket stod for Stockholm, hvor gruppen spillede sine kampe) og holdet spillede mod Rusland, Sverige, Tjekkiet, Norge, Letland, Tyskland og Italien. Med kun en enkelt sejr – over Letland – og i alt 4 point kom Danmark på en næstsidsteplads i gruppen.
VM 2013 i Sverige og Finland
Danmark var nu avanceret til en 12. plads på verdensranglisten og endnu engang spillede Danmark sine kampe i gruppe S i Stockholm, hvor holdet mødte Tjekkiet, Sverige, Canada, Norge, Schweiz, Hviderusland og Slovenien. Med to sejre (over Slovenien og Hviderusland) og fem nederlag blev det til 6 point og en 6. plads i gruppen.
VM 2014 i Belarus
Danmark var igen nummer 12 på verdensranglisten og spillede i gruppe A mod Sverige, Tjekkiet, Canada, Slovakiet, Norge, Frankrig og Italien. Igen blev det til to sejre (over Italien og Tjekkiet) og fem nederlag og i alt 5 point, som indbragte næstsidstepladsen i gruppen.
VM 2015 i Tjekkiet
Danmark var denne gang nummer 15 på verdensranglisten og spillede i gruppe B mod Finland, Rusland, USA, Slovakiet, Norge, Hviderusland og Slovenien. Med kun en enkelt sejr (over Norge) og seks nederlag blev det med i alt 4 point – igen – til en næstsidsteplads i gruppen.
VM 2016 i Rusland
Danmark spillede i gruppe A mod Rusland, Sverige, Tjekkiet, Schweiz, Letland, Norge og Kasakhstan. Danmark vandt fire kampe (mod Norge, Letland, Tjekkiet og Kasakhstan) og gik med en fjerdeplads i gruppen og 11 point videre til slutspillet. Holdet klarede sig dermed noget bedre end man nok ville forvente af en nation, der var på 15. pladsen på verdensranglisten.
VM 2017 i Frankrig og Tyskland
Danmark spillede i gruppe A, som spillede sine kampe i Köln. De andre nationer i gruppen var Rusland, USA, Sverige, Slovakiet, Tyskland, Letland og Italien. Med tre sejre (over Italien, Slovakiet og Tyskland) og i alt 7 point kunne man desværre ikke gentage avancementet til slutspillet fra året før.
VM 2018 i Danmark
I 2018 blev VM afholdt på hjemmebane i København og Herning. Danmark spillede i gruppe B, som spillede sine kampe i Herning. Hjemmebanefordelen bragte dog ikke holdet videre til slutspillet. De øvrige nationer i gruppen var Canada, Finland, USA, Tyskland, Norge, Letland og Sydkorea. Danmark vandt fire kampe (over Tyskland, Norge, Sydkorea og – mest spektakulært – over Finland) og opnåede 11 point, men desværre kun en næstsidsteplads i gruppen.
VM 2019 i Slovakiet
Danmark spillede i gruppe A mod Canada, USA, Finland, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og værtsnationen Slovakiet. Med kun to sejre (over Frankrig og 9 – 0 over Storbritannien) og kun 2 point sluttede danskernes VM igen allerede i gruppespillet.
VM 2020 i Schweiz
Mesterskabet blev aflyst på grund af coronavirussen.
VM 2021 i Letland
Danmark spillede i gruppe A mod Den Russiske Olympiske Komité, Sverige, Tjekkiet, Schweiz, Slovakiet, Hviderusland og Storbritannien. I Danmarks første kamp vandt man overraskende 4 – 3 over Sverige, men derudover blev det kun til to sejre (over Storbritannien og Hviderusland) og i alt 9 point og en 12. plads i verdensmesterskabet.
VM 2022 i Finland
Danmark var i Gruppe A til VM 2022 i ishockey, sammen med Schweiz, Canada, Tyskland, Slovakiet, Frankrig, Kazakhstan og Italien. Det blev til en flot 5. plads i gruppen og et pragtresultat mod de regerende verdensmestre fra Canada i en herlig 3-2 sejr til Danmark. Selvom Danmark endte på det samme antal point som Slovakiet, var det Slovakiet der vandt det indbyrdes opgør 7-1 og dermed kom videre. Danmark endte på en samlet 9. plads i turneringen – deres hidtil bedste placering.
VM 2023 i Finland og Letland
Danmark var havnet i en svær gruppe med USA, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Østrig og Ungarn. Her gik det desværre ikke super godt for danskerne, der endte på en middelmådig 10. plads.
🇳🇴 Danmark – Norge: Et længe ventet VM-derby
Mange danske ishockeyfans ser ofte frem til at få lov til at se de danske løver spille mod de nordiske ærkerivaler fra Norge i verdensmesterskabet. Men det er ikke altid det sker. Da holdene er nogenlunde lige gode, placeres de ofte i nærheden af hinanden på verdensranglisten, hvilket betyder, at de af og til havner i forskellige VM-grupper.
Tre sejre og fem nederlag er det blevet til siden 2000. I årene 2000 til 2002 deltog Danmark ikke til VM, mens Norge ikke deltog i årene 2003 til 2005. Nedenfor har vi oplistet alle Danmarks kampe mod Norge under verdensmesterskaberne i ishockey i de senere år.
2006: Indledende gruppespilskamp. Norge vandt.
2007: Holdene mødte ikke hinanden.
2008: Holdene mødte ikke hinanden.
2009: Indledende gruppespilskamp. Norge vandt.
2010: Holdene mødte ikke hinanden.
2011: Holdene mødte ikke hinanden.
2012: Gruppespillet. Norge vandt.
2013: Gruppespillet. Norge vandt.
2014: Gruppespillet. Norge vandt.
2015: Gruppespillet. Danmark vandt.
2016: Gruppespillet. Danmark vandt.
2017: Holdene mødte ikke hinanden.
2018: Gruppespillet. Danmark vandt.
2019: Holdene mødte ikke hinanden.
2020: VM blev aflyst.
2021: Holdene mødte ikke hinanden.
2022: Holdene mødte ikke hinanden.
2023: Holdene mødte ikke hinanden.