Her finder du alle oplysninger om slutspillet til Junior-VM i ishockey 2024. Otte af de ti deltagende hold i turneringen kommer i finalen efter gruppespillet, hvor der kræves en sejr i alle kampe for at blive i turneringen. Slutspillet begynder med kvartfinaler, efterfulgt af semifinaler og til sidst medaljekampe. Slutspillet starter den 2. januar og slutter om aftenen den 5. januar 2024.

Slutspillet til Junior-VM i ishockey 2024

Her er tidsplanen for de kampe, der spilles i løbet af slutspillet. De hold, der deltager i de forskellige kampe, vil blive fastlagt, når gruppespillet er overstået.

Dato Tid Kamp Arena
Tirsdag den 5. januar 09:00 Nedbrydningsmatch 1 Scandinavium
Tirsdag den 5. januar 12:00 Kvartfinale 1 Frölundaborg
Tirsdag den 5. januar 14:30 Kvartfinale 2 Scandinavium
Tirsdag den 5. januar 17:00 Kvartfinale 3 Frölundaborg
Tirsdag den 5. januar 19:30 Kvartfinale 4 Scandinavium
Torsdag den 4. januar 11:00 Nedbrydningsmatch 2 Scandinavium
Torsdag den 4. januar 15:00 Semifinale 1 Scandinavium
Torsdag den 4. januar 19:30 Semifinale 2 Scandinavium
Fredag den 5. januar 11:00 Nedbrydningsmatch 3* Scandinavium
Fredag den 5. januar 15:00 Bronzekamp Scandinavium
Fredag den 5. januar 19:30 Finale Scandinavium

*Kampen vil kun blive spillet, hvis de to hold, der kæmper om nedrykning, hver har vundet en af de to foregående kampe.

🏆 Slutspillet i Junior-VM i ishockey 2024 spilles som følger

Når det står klart, hvilke otte hold der kommer med i JVM-slutspillet, placeres holdene i et slutspilletræ, hvor du kan følge holdenes vej til finalen. Hvordan holdene placeres i træet bestemmes, når slutspillet begynder, men normalt placeres de to gruppevindere i hver sin ende. Det betyder, at holdene måske ikke mødes før en eventuel medaljekamp. Hver sejr bringer holdet et skridt videre i turneringen, hvor semifinalerne og de efterfølgende kampe kan indebære møder mellem hold, der allerede har spillet mod hinanden i turneringen. Dette er ikke så ualmindeligt og resulterer ofte i et stærkt ønske om hævn hos det hold, der tabte det tidligere møde.

🏒 Hvilke hold går videre til slutspillet?

Otte hold vil gå videre fra gruppespillet til slutspillet. De otte hold vil blive tildelt en kvartfinale, hvor de skal møde en anden modstander. Hold 1-4 i gruppe A og hold 1-4 i gruppe B er de hold, der går videre til gruppespillet. Førsteholdet i gruppe A møder fjerdeholdet i gruppe B, førsteholdet i gruppe B møder fjerdeholdet i gruppe A, og derefter møder andetholdet tredjeholdet.

🏟 Hvor spilles slutspilskampene?

Under Junior-VM spilles der otte playoffkampe. Fire kvartfinaler, to semifinaler og derefter en kamp om bronzemedaljen og en finale. Kampene vil blive spillet i både Scandinavium og Frölundaborg, hvor førstnævnte er vært for størstedelen af kampene.

🤷🏼 Hvordan fungerer Junior-VM playoffs?

Kvartfinaler

Det er her, de otte bedste hold fra slutspillet går videre til kvartfinalerne. Fire hold fra gruppe A og fire hold fra gruppe B udgør de fire kvartfinaler. Førsteholdet fra den ene gruppe møder fjerdeholdet fra den anden gruppe, og andetholdet møder tredjeholdet. Derfor er gruppespillet vigtigt for at bestemme seedningerne til kvartfinalerne, så man får en “lettere” modstander. Kvartfinalerne spilles den 2. januar, hvilket giver holdet en hviledag, efter at gruppespillet er afsluttet. Juniorerne er allerede klar til at spille kvartfinale nummer 4 som værtsnation.

 • Tirsdag den 2. januar 2024 kl. 12:00 Kvartfinale 1 (spilles på Frölundaborg, Göteborg)
 • Tirsdag den 2. januar 2024 kl. 14.30 Kvartfinale 2 (spilles på Scandinavium, Göteborg).
 • Tirsdag den 2. januar 2024 kl. 17:00 Kvartfinale 3 (spilles på Frölundaborg, Göteborg)
 • Tirsdag den 2. januar 2024 kl. 19:30 Kvartfinale 4 (spilles på Scandinavium, Göteborg)

Semifinaler

I semifinalerne mødes de fire vindere af kvartfinalerne. Semifinalerne spilles også på grundlag af en rangliste, hvilket betyder, at man ikke på forhånd ved, hvem der mødes. Det bedst rangerede hold fra gruppespillet, som er videre til semifinalen, møder det dårligst rangerede hold osv. Semifinalerne i Junior-VM 2024 spilles den 4. januar.

 • Torsdag den 4. januar 2024 kl. 15:00 Semifinale 1 (spilles på Scandinavium, Göteborg)
 • Torsdag den 4. januar 2024 kl. 19.30 semifinale 2 (spilles på Scandinavium, Göteborg).

Medaljekampe

Der er to medaljekampe i Junior-VM i ishockey. Den ene er bronzemedaljekampen, som altid spilles som den første af medaljekampene. Derefter følger den store finale, hvor det bedste hold i verden bliver kåret for denne sæson. Medaljekampene spilles dagen efter semifinalerne, den 5. januar.

 • Fredag den 5. januar 2024 kl. 15:00 Bronzekamp (spilles i Scandinavium, Göteborg)
 • Fredag den 5. januar 2024 kl. 19:30 Finale (spilles på Scandinavium, Göteborg)

🥅 Hvilke hold mødes i U20-VM slutspillet?

Selv om der vil gå noget tid, før man ved, hvilke hold der vil være på isen i de forskellige kampe, er der allerede en fast tidsplan for, hvilke slutspilsklare hold der vil mødes i kvartfinalerne. Det hold, der vinder gruppe A, møder det hold, der ender på fjerdepladsen i gruppe B. Holdet på andenpladsen i gruppe A møder til gengæld holdet på tredjepladsen i gruppe B. I de øvrige kvartfinaler deltager vinderen af gruppe B sammen med holdet på fjerdepladsen i gruppe A og holdet på andenpladsen i gruppe B mod holdet på tredjepladsen i gruppe A.

Sådan vil kvartfinalerne blive spillet:
Vinder gruppe A-Fyran gruppe B
Vinder gruppe B-Fjerde gruppe A
Nummer to gruppe A-Tyran gruppe B
Anden gruppe B – tredje gruppe A

De hold, der bliver nummer et og to i hver gruppe, får hjemmebanefordel i kvartfinalerne. Det betyder, at holdene ikke behøver at skifte by inden starten af slutspillet, men i stedet får lov til at spille på den arena, som de er blevet fortrolige med i gruppespillet. Dette kan ses som en stor fordel, da det kan være lidt anstrengende for spillerne at rejse.

Seedning afgør semifinalekampene

Fra og med VM 2020 indføres der nye regler for at bestemme modstanderen i semifinalerne. Ligesom i mændenes turnering vil holdene nu blive sat på baggrund af deres præstationer i gruppespillet, og der vil blive kigget på rangliste og akkumulerede point. Det højest rangerede hold vil møde det lavest rangerede hold i den eneste semifinale, mens det næsthøjest rangerede hold vil møde den næstlavest rangerede nation.

Sådan blev holdene placeret i VM-slutrunden i 2023:

 1. Tjekkiet (gruppefører, 10 point)
 2. USA (øverst i gruppen, 9 point)
 3. Canada (gruppens nummer to, 9 point)
 4. Finland (anden i gruppen, 7 point)
 5. Sverige (tredje i gruppen, 8 point)
 6. Slovakiet (gruppens tredjeplads, 7 point)
 7. Schweiz (gruppe fire, 6 point)
 8. Tyskland (gruppe fire, 3 point)

🥇 Junior-VM i ishockey 2024 finale

Den store finale i ishockey U20-VM runder hele turneringen af, og det er også her, at det afgøres, hvilken nation der får æren af at kalde sig verdensmester. De hold, der når hele vejen hertil, har først og fremmest præsteret i gruppespillet og derefter slået deres modstandere ud i både kvartfinalen og semifinalen.

Finalen ved VM 2024 spilles i Göteborg, hvor omkring 12.000 tilskuere vil kunne følge det betagende opgør i Scandinavium. Der er kick-off fredag den 5. januar kl. 19.30 dansk tid, hvilket gør det til den ultimative start på weekenden.

🏆 Hvem vandt U20-VM 2023?

Canada forsvarede sin titel med succes efter at have besejret Tjekkiet i finalen.

⭐ Tidligere finalestævner i Junior-VM i ishockey

At nå hele vejen til en finale i U20-VM er en kæmpe præstation for et juniorlandshold. For mange af spillerne er det første gang, de deltager i et så stort mesterskab, hvilket kan lægge et stort pres på dem, når man tænker på den dækning, turneringen får. Hvis en spiller klarer sig rigtig godt her, er det ikke ualmindeligt, at han/hun bliver hentet i NHL-draften eller på anden vis tager et stort skridt i sin karriere. Her opsummerer vi de seneste års finaler i Junior-VM i ishockey.

Junior-VM 2015 i Canada

Hjemlandet Canada gik fuldstændig ubesejret gennem mesterskabet og mødte Rusland i finalen. Det canadiske hold tog hurtigt kommandoen i mødet og havde halvvejs gennem kampen en føring på 5-1. Men få minutter efter holdets sidste mål fik Rusland fornyet energi og kunne i løbet af fire minutter ændre stillingen til 5-4. Rusland fortsatte med at fodre med skud på mål i den sidste periode, men en udligning kom aldrig, og Canada vandt sin 16. guldmedalje.

Junior-VM 2016 i Finland

Endnu en gang så vi det hold, der spillede VM på hjemmebane i guldkampen. Finland stod over for Rusland, som allerede havde mødt hinanden i gruppespillet i turneringen. Mødet endte 6-4 i Ruslands favør, men i finalen kunne Finland få revanche. Holdene skiftedes til at score på skift, og med lidt over to minutter tilbage scorede Finland til 3-2 i numerisk overlegenhed. Man skulle tro, at sagen var afgjort, men med seks seks sekunder tilbage af kampen lykkedes det Rusland at udligne og tage kampen med i overtid. I sidste ende blev Kasperi Kapanen nationalhelt og førte Finland til sin fjerde Junior-VM guldmedalje.

Junior-VM 2017 i Canada

Den sidste kamp ved dette års mesterskab var en sand kamp mellem rivaler, da USA og Canada stod over for hinanden på isen for anden gang i turneringen. I gruppespillet vandt USA mødet med 3-1, og i finalen skulle der straffesparkskonkurrence til at afgøre en vinder. Canada bragte sig foran i første periode, men i anden periode lykkedes det USA at komme tilbage og udligne. Den sidste periode var fyldt med mål, og i overtiden øsede Canada af skud, men ingen af dem gik ind. I straffesparkskonkurrencen gjorde målmændene et særdeles stærkt stykke arbejde, og med det eneste scorede mål blev USA kåret som nye verdensmestre.

Junior-VM 2018 i USA

For trettende gang nogensinde nåede juniorkronerne frem til JWC-finalen efter at have slået hjemmeholdet USA ud i semifinalen. I finalekampen var det Canada, der stod på den anden side af banen. Efter en målløs første periode kunne Canada tage føringen kort efter pausen. I et numerisk underskud kunne Tim Söderlund derefter udligne for Sverige. Der var spænding lige til sidst, men med mindre end to minutter tilbage kunne Canada igen tage føringen. Sverige tog deres målmand ud i jagten på en udligning, men i stedet var det Alex Formenton, der kunne sætte søm i kisten i det tomme svenske bur.

Junior-VM 2019 i Canada

Finland og USA var de hold, der mødtes i guldkampen. Allerede i gruppespillet havde holdene stået over for hinanden, og dengang endte mødet 4-1 til det nordamerikanske hold. Finalen blev en langt mere lige affære, hvor Finland kom foran halvvejs i kampen. Holdet kunne derefter udbygge føringen i slutfasen, men kort efter kunne USA svare igen med to hurtige mål. Spændingen i arenaen var håndgribelig, da den finske stjerne Kaapo Kakko endelig scorede det gyldne mål med lidt over et minut tilbage. USA sluttede kampen med seks spillere, men det lykkedes aldrig at forlænge kampen.

Junior-VM i 2020 i Tjekkiet

Canada og Rusland mødtes igen i VM-finalen, hvor Canada var ude efter revanche efter et 6-0-nederlag i gruppespillet. Rusland havde føringen det meste af kampen, men med ti minutter tilbage af kampen kom Canada op på banen og viste, hvor de hører til. Connor McMichael, Barrett Hayton og Akil Thomas scorede hver især inden for syv minutters spil i den sidste periode for at afslutte kampen.

Junior-VM 2021 i Canada

De hold, der stod over for hinanden i finalen af mesterskabet, der blev spillet inden for pandemiens VM-boble, var USA og Canada. Begge hold vandt deres respektive grupper og kunne derefter slå henholdsvis Slovakiet og Finland og Tjekkiet og Rusland ud på vej til guldkampen. Midtvejs i første periode åbnede Alex Turcotte scoringen for USA, og i starten af anden periode scorede Trevor Zegras det næste mål. I den sidste periode ejede Canada kampen, men på trods af 15-1 skud kunne de ikke bryde igennem målmand Spencer Knight. 2-0 blev slutresultatet, hvilket gav USA deres femte U20-VM-guld.

Junior-VM i Canada i 2022

Det udsatte mesterskab blev afholdt i august, efter at det var blevet aflyst i december/januar. I finalen stod værtsnationen Canada over for Finland (som slog Sverige ud i semifinalen), og finalekampen var en sand gyser. Canada bragte sig foran med både 1-0 og 2-0 inden tredje periode, men Finland reducerede til 2-1 og udlignede til 2-2 inden for fem minutter. Finland tog derefter kampen til overtid, hvor de fik en puck til at danse på målstregen. Men blot 30 sekunder efter den finske drømmesituation scorede Kent Johnson til 3-2 for Canada og hjalp nationen til sit 19. VM-guld i historien.

Junior-VM i 2023 i Canada

De hold, der nåede frem til finalen denne gang, var Tjekkiet og de regerende mestre og værtsnation Canada. Det var dem, der tog føringen i kampen, med et mål i både første og anden periode. Man kunne tro, at sagen allerede var klar her, men det var ikke tilfældet. Først i den sidste periode kom Tjekkiet for alvor ind i kampen og formåede at bryde nullet med otte minutter tilbage. Kort efter scorede Jakub Kos udligningen, hvilket førte til en dramatisk overtid. Her lykkedes det Dylan Guenther at hente det tyvende guld hjem for Canada.