Finalen i 2022 IIHF VM i ishockey for kvinder blev afviklet i Herning og Frederikshavn i Danmark, hvor de forsvarende mestre Canada og USA mødtes i en konkurrencepræget kamp. Brianne Jenner scorede begge Canadas mål, og Ann-Renee Desbiens lavede en gylden redning i sidste sekund for at sikre Canada deres andet store guld i træk efter at have slået USA med 2-1.  Canada blev fulgt af USA på førstepladsen, Tjekkiet på tredjepladsen, Schweiz på fjerdepladsen og Japan på femtepladsen.

Søndag den 4. september sluttede 2022 IIHF VM i ishockey for kvinder i Herning og Frederikshavn med et nederlag til amerikanerne, som havde vundet alle seks tidligere kampe i år og scoret 52 mål i turneringen. Canada besejrede USA i finalen efter at have tabt åbningsrunden mellem nationerne afgørende med 5-2, men træner Troy Ryan lagde en plan, der holdt topscorer Taylor Heise fra scoringslisten, forhindrede alle tiders målscorer Hilary Knight i at øge sin måltotal og annullerede USA’s forsvar i at bidrage til offensiven i finalen. Taylor Heise fra USA er blevet kåret som den mest værdifulde spiller ved IIHF Ishockey-VM for kvinder i 2022.

Tjekkiet var det hold, der havde mere mod, hjerte og dygtighed på denne dag, selv om det ikke kunne klare sig lige så godt som USA’s hold. De besejrede Schweiz med 4-2 og sikrede sig dermed deres første medalje nogensinde ved kvindernes VM-turnering. Tjekkerne kom ud og etablerede sig straks som det bedre hold, idet de udviste offensiv opfindsomhed og ofte boksede schweizerne ind. De fremtvang turnovers, chikanerede boldomføreren og udnyttede enhver chance for at forsøge at skyde på mål. Nogle af disse blev godt blokeret af schweizerne, men Andrea Braendli måtte også foretage en række fremragende stop undervejs.

Efter tre målløse perioder mellem Finland og Japan var det nødvendigt med overtid og en shootout for at afgøre femtepladsen til IIHF Ishockey VM for kvinder i 2022. Japan vandt kampen med 1-0 takket være mål af Haruka Toko og Remi Koyama i shootout. Japans forsvar var en stor forbedring i forhold til nederlaget på 9-3 til Finland tidligere i konkurrencen, da det forhindrede Finland i at score i alle tre regulære perioder.

Turneringsrangliste

Canada
Usa
Tjekkiet
Schweiz
Japan

Mest værdifulde spiller (MVP)

Taylor Heise, USA

Direktoratets priser

Bedste målmand: Nicole Hensley, USA
Bedste forsvarer: Daniela Pejsova, Tjekkiet
Bedste fremadrettet: Taylor Heise, USA


Carolina Hurricanes - New York Islanders
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs