De regerende verdensmestre, Canada, og de olympiske mestre, Finland, skal spille om guldet søndag. Det er dermed en gentagelse af finalen til VM i 2021 i Riga, hvor Finland og Canada også spillede mod hinanden og Canada endte med at vinde 3-2 i overtiden. Og finalen i 2019 i Bratislava, hvor Finland trak det længste strå med en 3-1 sejr over Canada.

Finland spillede dagens første semifinale mod USA. USA’s Nate Schmidt scorede det første mål allerede efter et minut. I kvartfinalen mod Slovakiet kom Finland også bagud (2-0), før de vandt kampen 4-2. I den sidste tredjedel af første periode skruede Finland op for intensiteten og med knap fire minutter tilbage af kampen udlignede Miro Heiskanen for Finland.

Fire minutter inde i anden periode scorede Finlands Sakari Manninen til 2-1 og knap tre minutter efter udlignede amerikanske Sean Farrell til 2-2. Tre minutter efter var det Finland der igen tog føringen, da Sami Vatanen gjorde det til 3-2.

I tredje periode trak Finland fra, da Joel Armia scorede til 4-2 efter cirka fem minutter. Amerikanerne trak målmanden ud og det betalte sig, da det lykkedes Adam Gaudette at reducere til 4-3 med under tre minutter tilbage. Amerikanerne øjnede dermed en chance for at vinde i overtiden, og de gav den alt hvad de havde i de sidste minutter. De kaldte en time out med kun 50 sekunder tilbage, men det lykkedes dem ikke at score det fjerde mål, der kunne bringe kampen ud i overtid.

I dagens anden semifinale spillede Canada mod Tjekkiet. Canada dominerede kampen fra start, men de var i undertal fire gange i første periode. Det skulle blive en målrig kamp, der endte på 6-1 til Canada, men det var Tjekkiets David Krejci, der scorede kampens første mål og bragte Tjekkiet foran med 1-0 efter syv minutter. Med knap et halvt minut tilbage af første periode udlignede Canadas Dylan Cozens.

I anden periode kom målene som perler på en snor, da først Adam Lowry, så Kent Johnson og til sidst Matt Barzal alle scorede inden for tre et halvt minut, og stillingen var nu 4-1 til Canada. I tredje periode var det også Canada der stod for scoringerne: Efter knap fire minutter scorede Cole Sillinger til 5-1 og med lidt over syv minutter tilbage af semifinalen scorede Dylan Cozens igen til kampens endelige stilling 6-1.

Det er første gang nogensinde, at finalen spilles mellem de samme to hold tre år i træk. Finland har været vært for VM otte gange før, men det er også første gang, at de nu vinder en medalje på hjemmebane. Det finske hjemmepublikum håber selvfølgelig den bliver af guld.

Sådan spilles bronzekampen og finalen til VM 2022

Bronzekampen og finalen spilles søndag d. 29. maj. Alle tider er angivet i dansk tid.

Bronzekampen
14:20 Tjekkiet – USA

Finalen
19:20 Finland – Canada