Finland vandt VM-guld i overtiden, mens Tjekkiet vandt bronzekampen mod USA med flere længder.

Canada kom rigtig godt ud i de første par minutter af finalen mod Finland og fik skabt nogle gode chancer. Halvvejs igennem første periode var det Canada der havde et lille overtag. Skudstatistikken sagde 7-4, men der havde ikke været de helt store chancer til nogen af holdene. Efter knap 11 minutter havde Canada kampens hidtil største chance, da et pludseligt finsk pucktab betød at Josh Andersson kunne lave et kvalificeret forsøg på at score. Kun en kæmpe redning af Jussi Olkinuora reddede Finland fra at komme bagud. Efterhånden som første periode gik fik Finland stille og roligt afmonteret det canadiske pres, så Canada ikke kunne komme ind med deres fysiske spil og skabe lange angreb. Første periode sluttede 0-0.

I anden periode var det canadiske Dylan Cozens der scorede kampens første mål til 0-1 efter 4 minutter. Finland havde flere store chancer i perioden og var tæt på at udligne, da de fik et skud på stolpen i det sidste minut.

Finske Mikael Granlund satte dagsordenen i tredje periode, da han fire minutter inde i perioden på under to minutter scorede to gange, og stillingen var dermed 2-1. Den canadiske målmand Chris Driedger blev udskiftet med Matt Tomkins efter en skade efter Granlunds første mål. Joel Armia udbyggede efter 14 minutter af tredje periode føringen til 3-1 efter en faceoff i Canadas zone. Med kun seks minutter tilbage var der nok mange – inklusive det finske hold selv – der troede at guldet var hjemme, men nej.

Canadierne tog målmanden ud og reducerede med lige over to minutter tilbage til 3-2 (Zach Whitecloud), men der opstod stor forvirring om, hvorvidt målet havde flyttet sig inden pucken gik ind. Dommeren meldte først at målet var annulleret, derefter, at det var godkendt, og dommerne gik så ud og så det igennem på video. Konklusionen blev, at målet var godkendt. Canada havde nu en chance, og den gik de efter og under et minut senere udlignede Max Comtois til 3-3. En højdramatisk afslutning på tredje periode, og det var nu lykkedes Canada at tvinge kampen ud i overtid.

Kampen fortsatte altså med en fjerde periode, hvor der blev spillet tre mod tre og ud fra princippet ”sudden death” (første mål vinder). Efter 5 minutter fik canadiske Thomas Chabot en udvisning for hooking, og der blev dermed spillet 4 mod 3. Det var her Finland udnyttede chancen. 6 minutter og 42 sekunder skulle Finland bruge, før Sakari Manninen lykkedes med at score det vindende mål. Finland er dermed verdensmestre på hjemmebane! Og det i samme år som de også blev olympiske mestre. Og Finlands kaptajn Valtteri Filppulla er dermed den første finne der kommer i triple gold klubben, da han har vundet både OL, VM og Stanley cuppen (i 2008). Stort tillykke til Finland!

Bronzekampen

Bronzekampen blev spillet mellem Tjekkiet og USA. Det blev en særdeles målrig kamp, der for alvor blev sat i gang, da Karson Kuhlman scorede det første mål for USA ni minutter inde i første periode. Under tre minutter senere fulgte Adam Gaudette op med scoringen til 0-2. 3 minutter efter var det Tjekkiets tur til at score deres første mål: Jiri Cernoch reducerede til 1-2. Lige inden første periode sluttede udbyggede USA sin føring til 1-3 ved Karson Kuhlman.

Efter den målrige første periode var det kun Tjekkiet, der scorede i anden periode: Jiri Smejkal reducerede til stillingen 2-3 efter 12 minutter. Tjekkiet lagde hårdt ud i tredje periode og udlignede efter under et minut til 3-3 (David Pastrnak) og efter to et halvt minut af tredje periode scorede Roman Cervenka til 4-3 og et minuts tid senere udbyggede Tjekkiet føringen til 5-3 ved David Pastrnak.

14 minutter inde i tredje periode scorede David Kampf til 6-3. Med under to minutter tilbage scorede David Kampf igen til stillingen 7-3. Et halvt minut efter, med kun halvandet minut tilbage af kampen var det amerikanske Thomas Bordeleau der reducerede til 7-4, men der var ikke meget at gøre for USA. Med knap 40 sekunder tilbage af kampen scorede David Pastrnak og kampens endelige stilling blev 8-4. Tjekkiet havde dermed med afstand sikret sig bronzemedaljen.