LeoVegas

Ishockey VM blev i 2021 spillet i Riga i Letland. Herunder ser vi tilbage på, hvordan Danmark klarede sig i turneringen, og hvordan Canada opnåede deres 27. VM-guldmedalje i historien.

Danmarks turnering

Truppen

Danmark havde en god blanding af unge og mere erfarne spillere med til VM. Der var tale om spillere, som enten havde deres base i europæiske ligaer eller i Metal Ligaen samt en enkelt spiller med base i nordamerikansk ishockey, nemlig Alexander True. 

Det var noget af en streg i regningen, at landstræner Heinz Ehlers måtte undvære landsholdskaptajnen Peter Regin, der var ude med en skade. Til gengæld var de rutinerede forwards Nichlas Hardt og Julian Jakobsen med i truppen. Også Frederik Storm var en del af VM-holdet og der er tale om store kapaciteter i VM-sammenhæng, da de tre inden VM tilsammen havde spillet 189 VM-kampe for det danske landshold. Mikkel Bødker var også en del af truppen, men måtte desværre udgå tidligt med en skade.

Heinz Ehlers havde valgt en målmandstrio bestående af George Sørensen, Frederik Dichow og Sebastian Dahm. Og blandt de danske backs var Jesper Jensen Aabo, som overtog rollen som kaptajn og blev ledsaget af ikke mindre end tre andre spillere fra Malmö Redhawks, bl.a. Oliver Lauridsen.

Gruppespillet

Danmark kom i gruppe A til verdensmesterskabet i 2021. I deres gruppe var nogle af de absolutte tophold: den Russiske Olympiske Kommité, Sverige og Tjekkiet, men også andre stærke nationer som Slovakiet og Schweiz. 

Danmark lagde stærkt ud med en overraskende 4 – 3 sejr over Sverige. Derefter gik det op og ned. I anden kamp blev det til et 1 – 0 nederlag til Schweiz og i tredje kamp en 3 – 2 sejr over Storbritannien efter forlænget spilletid. Dernæst fulgte et forventet 3 – 0 nederlag til Den Russiske Olympiske Kommité, en 5 – 2 sejr over Belarus og endelig to nederlag: 2 – 0 til Slovakiet og 2 – 1 til Tjekkiet. Trods den gode start mod Sverige tabte Danmark altså 4 ud af 7 kampe og gik med i alt 9 point desværre ikke videre til slutspillet.

På trods af at holdet ikke gik videre, var der dog bred enighed om, at holdet havde præsteret en godkendt indsats: De havde vundet over Sverige, fået et point mod Tjekkiet og ni point i alt (hvilket de kun havde overgået i 2016 og 2018, hvor de fik 11 point) og holdt indtil sidste kamp muligheden for at gå videre til kvartfinalen åben.

Også landstræner Heinz Ehlers observerede, at de andre lande var begyndt at have en anden holdning til at møde Danmark. Han udtalte blandt andet: “Vi er ikke sjove at møde. Når vi har siddet i omklædningsrummet efter kampene og har hørt, hvordan slovakkerne og tjekkerne har jublet over en sejr over os, så giver det os en god følelse.”

Slutspillet

Slutspillet blev altså spillet uden dansk deltagelse, og der var dermed masser af tid til at se på, hvordan de andre lande klarede sig. Finland vandt sin kvartfinale 1 – 0 over Tjekkiet. Tyskland vandt med 3 – 2 over Schweiz. USA vandt med 6 – 1 over Slovakiet og endelig vandt Canada med 2 – 1 over Den Russiske Olympiske Kommité.

I semifinalerne var det Canada og Finland der trak det længste strå med hhv. en 4 – 2 sejr over USA og en 2 -1 sejr over Tyskland. Det blev dermed Canada og Finland der endte med at spille om guldmedaljen.

Vinderen

Canada havde nu opnået at spille sig i sin 5. finale på 7 år og skulle altså spille VM-finale mod den regerende verdensmester Finland, som de havde tabt VM-finalen til to år tidligere. I alt havde Finland og Canada spillet VM-finale mod hinanden fire gange før, hvor Canada havde vundet tre af gangene. 

I den første periode lykkedes det finske Mikael Ruohomaa at score et mål. I den anden periode scorede først canadiske Maxime Comtois og derefter Adam Henrique, men det andet mål blev annulleret, da Henrique var offside. Stillingen ved indgangen til tredje periode var dermed 1 – 1. I tredje periode scorede finske Petteri Lindbohm og canadiske Adam Henrique og afgørelsen måtte altså falde i overtiden, hvor Nick Paul scorede det afgørende mål.

Guldmedaljen var den overraskende kulmination på et VM, som ellers var startet ukarakteristisk dårligt for canadierne. De kom kun med nød og næppe videre til kvartfinalerne efter tre nederlag på stribe, hvilket de aldrig tidligere har prøvet til et VM eller et OL og sikrede således deres 27. guldmedalje.

All star team til VM i 2021

Til hver VM-turnering udpeger en jury de spillere, der har udmærket sig mest i løbet af turneringen – et såkaldt all star-team. Efter VM i 2021 blev følgende spillere udpeget til All star-teamet:

Målmand:
Juho Olkinuora, Metallurg Magnitogorsk

Backs:
Moritz Seider, Rögle BK
Korbinian Holzer, Avtomobilist Yekaterinburg

Forwards:
Andrew Mangiapane, Calgary Flames
Conor Garland, Arizona Coyotes
Liam Kirk, Hanhals IF/Sheffield Steelers